We hebben onze deuren moeten sluiten per 1 januari 2020

Rinus Roelofs 13-10 t/m 24-11

donderdag 22 augustus 2019

HeArtGallery toont vanaf 13 oktober een serie bijzondere sculpturen van de Nederlandse wiskundige en beeldend kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo, 1954) onder de titel ‘Structuren’.
Uitgangspunt voor het werk van Roelofs is zijn fascinatie voor wiskunde. Of om preciezer te zijn: zijn fascinatie voor wiskundige structuren. Wiskundige structuren zijn overal om ons heen te vinden. We kunnen ze overal in ons dagelijks leven zien. Het gebruik van deze structuren als visuele decoratie is zo gewoon dat we dit zelfs niet als wiskunde zien. Maar het bestuderen van de eigenschappen van deze structuren en vooral de relatie tussen de verschillende structuren kan vragen oproepen.
Vragen die het begin kunnen zijn van interessante artistieke verkenningen.

Dergelijke artistieke verkenningen leiden bij Roelofs tot intrigerende ontwerpen voor sculpturen, die vervolgens gemaakt kunnen worden in allerlei soorten materialen, zoals papier, hout, metaal, acryl, enz. Het begint allemaal met verbazing, in een poging te begrijpen wat je ziet. Het onderzoeken van die verbazing leidt vaak tot nieuwe ideeën, nieuwe ontwerpen.
Omdat Roelofs de computer als zijn schetsboek gebruikt, komen deze ideeën eerst als een afbeelding op het scherm tot werkelijkheid. Van daaruit kan hij beslissen wat de volgende stap naar fysieke realisatie moet zijn. Een 2D afbeelding, een animatie of een fysiek 3D-model gemaakt met behulp van CNC-frezen, lasersnijden of een 3D printer. Vele technieken kunnen tegenwoordig worden gebruikt, evenals vele verschillende materialen. Maar het begint allemaal met zijn fascinatie voor wiskundige structuren, een fascinatie die Rinus Roelofs in al zijn enthousiasme deelt met M.C. Escher.

Na zijn studie Toegepaste Wiskunde aan de Technische Universiteit van Enschede, behaalde hij een diploma aan de Kunstacademie in Enschede met een specialisatie in beeldhouwkunst. Zijn opdrachten komen grotendeels van gemeenten, instellingen en bedrijven in Nederland, maar zijn werk is verder ver geëxposeerd, onder meer in Rome als onderdeel van de Escher Centennial-feesten in 1998. Rinus ROELOFS gebruikt al 30 jaar computers, numeriek bestuurde apparaten of (sinds 1998) Additive Manufacturing-machines voor zijn werken, en is nu bekend als een pionier in digitale beeldhouwkunst. In 2001 was hij een van de winnaars van de digitale sculptuurwedstrijd georganiseerd door Intersculpt. Sindsdien begon hij te experimenteren met de verschillende 3D-printtechnieken. Zijn grote 3D-geprinte sculpturen in beton zijn te vinden in Nederland (Enschede) en Italië (Arte Sella, Borgo). Vanaf 2004 was hij een jaarlijkse presentator op de Bridges Conference, een conferentie over de verbindingen tussen wetenschap en kunst.


Terug naar het overzicht