We hebben onze deuren moeten sluiten per 1 januari 2020

Derya Zenginoglu 30-06 t/m 23-08

vrijdag 14 juni 2019

Over m’n werk schrijven is niet mijn ding, omdat de taal te kort komt voor datgene wat ik wil zeggen. Ik laat me graag inspireren door de binnenkant van de mens in samenhang met medische wetenschap, technologie en biotechnologie in de breedste zin van het woord (zie mijn website www.deryazenginoglu.nl) Voor mij zijn de hersenen het meest inspirerende orgaan in het menselijke lichaam. Eigenlijk ben ik verslaafd aan wetenschap en nieuwe technologieën, maar ik ben ook kritisch en ik heb een zelfstandige, actieve en eigenwijze houding ten opzichte van de maakbare wereld.

Derya Zenginoglu 1974 

Deze tentoonstelling gaat over de future brain.

Als kunstenaar onderzoek ik op mijn manier, zonder conventies, de ontwikkelingen binnen de wetenschap. Ik heb een ontzettende honger aan kennis en door mijn honger aan kennis creëer ik nieuwe werelden. Ik ben heel filosofisch maar ook continu beeldend op zoek naar het verkennen van de relatie tussen de mens en de “maakbaarheid” van de mens en zijn natuurlijke omgeving. Ik besteed veel aandacht aan materialen, wat ze doen en hoe ze zich laten vormgeven.

De gekozen materialen zijn een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen. 

Ik fantaseer en filosofeer veel over de onzichtbare microkosmos die wij binnen in ons dragen. Bijvoorbeeld of die werelden een bewustzijn hebben, of ze enige intelligentie bezitten, en of een eigen wil en een eigen code hebben etc. Zonder die intelligentie zou een cel bijvoorbeeld niet kunnen weten wat zijn eigen doel en eigenschap is.  Het lijkt wel of er in de cellen een geweldige infrastructuur is die ervoor zorgt dat alles op het juiste moment op de juiste tijd plaatsvindt. 

Deze spanning van het “onbekende” is voor mij erg fascinerend en een  blijvende inspiratie, mysterie maar ook een boeiende materie.


Terug naar het overzicht