Donderdags t/m zondags geopend van 13.00 t/m 17.00 uur

 

Stadskamer Paul Hoebee 31-3 t/m 25-4

vrijdag 22 maart 2019

Paul Hoebee
Bazaar 9, 7552 KP  Hengelo
tel 074 2567746 & 06 23137717

Opleiding AKI 85 t/m 89 (  afgestudeerd op schilderen }

Exposities

* Gallerie Sahara Hengelo
* Bergkerk Deventer
* Grijze zaal Enschede
* Gallerie de Kapel Groningen
* Gallerie Baba-Jaga Roodeschool
* Gallerie Markt 17 Enschede
* Grafisch Atelier Twente Enschede
* Gallerie Lambooijhuis Hengelo
* Grafisch Atelier Atelier Den Bosch

Publicaties

* Tijdschrift HP/de Tijd ’90 – 5 jonge kunstenaars uit Nederland
* Rabotnek TV Netherlands – jonge veelbelovende kunstenaars ’89
* 94 kunstenaars uit Hengelo in beeld


Motivatie en inspiratie:

Tijdens mijn opleiding aan de AKI en ook in de jaren er na maakte ik vooral abstracte schilderijen, maar op een of andere manier kon ik daar nooit helemaal mijn ei in kwijt.
Ongeveer 15 jaar geleden besloot ik me niet langer te richten op dit abstracte werk en mijzelf de vrijheid te geven figuratieve en zelf realistische werken te maken. 
Op dat moment, gezien mijn opleiding aan de AKI was dat nog redelijk controversieel.
Maar thema’s als dood, religie, non dualiteit en kinderjaren laten zich voor mij beter vangen in mijn huidige vorm van schilderen.

In mijn werkwijze ben ik soms wel jaren bezig met een thema en probeer het onderwerp van diverse zijden te benaderen om zo een ingang te vinden en tot meer begrip te komen.
Het boeit me met name om te zien en ervaren dat tijdens het werk mijn aandacht en liefde tot hetgeen ik maak essentieel blijken te zijn. Pas als ik “in de huid kan kruipen” ontstaat het.
Natuurlijk spelen techniek en studie een rol, maar alleen dan wanneer ik in staat ben daadwerkelijk mijn hart er in te leggen, ben ik in staat dat te creëren wat ik wil.

Mijn inspiratie haal ik de laatste jaren vooral uit afbeeldingen uit de jaren 1950 tot 1960, misschien omdat die sfeer verbonden is met mijn kindertijd. Maar denk vooral omdat het een tijdvak was dat ik ken en zie als een periode van “onvrijheid” “ouderlijk gezag” en aanpassen en conformeren aan regeltjes. Ook al lijkt het misschien soms zo dat mijn werk verhalend is, 
is dat zeker niet mijn insteek. Ik wil geen werk gaan uitleggen. Het is gewoon wat het is voor de beschouwer.

Als ik heel eerlijk ben naar mijzelf weet ik werkelijk niet of ik “kunst” maak of dat ik wel een kunstenaar ben. Ik maak wat ik maak omdat daar kennelijk een soort innerlijke noodzaak toe is.Voor wie of wat… ik heb geen idee.Mijn omgeving vindt dat mijn werk getoond moet worden. Als het aan mij ligt zou ik gewoon blijven schilderen totdat ik het goed genoeg vind, ook al zou dat mogelijk nooit zijn.


Terug naar het overzicht