We hebben onze deuren moeten sluiten per 1 januari 2020

Ben Blanken 9 febr - 10-mrt

woensdag 23 januari 2019

De uit Rietmolen afkomstige Ben Blanken doorliep na de middelbare school de Kunstacademie in Arnhem, waar docenten als Harry van Kruiningen, Johan de Haas en Ferenc Gögös belangrijk voor hem bleken. Voor de verdere ontwikkeling van wat zijn ‘kunstenaarschap in deeltijd’ zou worden waren met name Paul Klee en Georges Braque zeer inspirerend. 

Al tijdens zijn Academiejaren ging Ben op de zaterdagochtend in het onderwijs werken. Na zijn afstuderen werd dat direct een volle onderwijsbaan. Eerst hoofdzakelijk in het voortgezet onderwijs, wat later aan de Pabo. Meer dan dertig jaar bleef Ben betrokken bij dat opleidingsonderwijs. Direct via lessen tekenen en kunstgeschiedenis, en het opleiden van Interne Cultuur-Coördinatoren van basisscholen (ICC’ers). Indirect via het ontwikkelen van Pabocurricula en een actieve inbreng bij de Paboprojecten van Cultuurnetwerk Nederland (voor wat nu het LKCA, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst heet). Daarnaast is Ben al jarenlang adviseur van de Commissie Kunsteducatie Hengelo. Deze commissie zet samen met kunstinstellingen en ICC’ers lijnen uit voor beter cultuuronderwijs. 

De bevlogen invulling van zijn docentschap viel niet goed te combineren met het maken van schilderijen, waardoor in de loop der jaren slechts een bescheiden, maar rijk oeuvre is ontstaan.

 

Op deze overzichtstentoonstelling zijn zo’n twintig schilderijen van Ben Blanken te zien, de meeste van precies hetzelfde formaat, 122 x 85 cm. Deze werken zijn niet exact gedateerd en hebben geen titel. Qua thematiek gaat het steeds om de relatie tussen mens-techniek-landschap.


Terug naar het overzicht