We hebben onze deuren moeten sluiten per 1 januari 2020

Jan Nap in de Stadskamer 28-11 t/m 23-11

maandag 29 oktober 2018

Jan Nap (1931)

Jan heeft zijn opleiding voor kunstenaar gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunst in Enschede.Hij werkte vrijwel uitsluitend in verschillende soorten natuursteen. Kenmerkend en opvallend is de manier waarop hij de steen bewerkt, welke associatie oproept met organische vormen, zoals de natuur ze zelf kan voortbrengen.

Heel direct wordt hierdoor het inhoudelijke door de vorm tot uitdrukking gebracht. Het is alsof Jan Nap net zolang in de steen hakt totdat hij de kern er van heeft blootgelegd. Er is dan ook sprake van een relatie van buiten naar binnen. Nap ziet de massieve onverzettelijkheid als een grote uitdaging.

“Het is belangrijk dat de uitdrukking van het beeld niet los van het materiaal komt te staan. Door het schuren en polijsten van de steen komt de structuur van het materiaal beter naar voren en kan, naar gelang de gebruikte steensoort, mede een rol spelen in de uitdrukking van de vorm”, zegt Jan Nap.

De steen blijft een steen, die na lang en intensief hakken en polijsten een stukje van haar mysterie wil prijs geven.

Jan neemt de kijker mee in zijn zoektocht naar de kern waar het omhulsel zijn waarde aan ontleent.

Tegenwoordig werkt Jan in hout i.v.m. zijn hoge leeftijd. Jan maakte veel kunstwerken in opdracht en daarnaast heeft hij in binnen- en buitenland tal van exposities op zijn naam staan. 

 

Vanaf 1979 exposeerde hij o.a. in het:

Provinciaal Museum Zwolle

Galerie 1881 Diepenheim

Beeld en Route Diepenheim

Stadhuis Hengelo

Het Palthe Huis Oldenzaal

V.H.S. Nordhorn

Mondriaanhuis Winterswijk

Galerie a.d. Kippelijn Lunteren

Galerie Lughien Amsterdam

Antiquariaat Knigge Hengelo


Terug naar het overzicht