We hebben onze deuren moeten sluiten per 1 januari 2020

Andy Warhol vanaf € 8,- p/mnd

vrijdag 29 september 2017

Reclametekenaar

Andy Warhol begon zijn carrière als reclametekenaar. In de jaren vijftig groeide Andy Warhol binnen enkele jaren uit tot een bekende naam voor artdirectors. Zijn eerste echte grote succes was een paginavullende tekening van een matroos, die op zijn knieën zit en heroïne in zijn arm spuit. De tekening werd in september 1951 afgedrukt in de New York Times als advertentie voor een radioprogramma. Met grote regelmaat tekende hij schoenen. De herhaling en de geringe variatie beviel hem en zou later een belangrijk kenmerk worden van zijn oeuvre.

Kunstenaar

Zijn eerste tentoonstelling kreeg Andy Warhol in 1952, toen hij via een vriend kennismaakte met Alexandre Iolas, de eigenaar van de Hugo Gallery. Op deze expositie toonde Warhol tekeningen, die hij als illustratie had gemaakt bij verhalen van Truman Capote. Aan het begin van de zestiger jaren begon zijn loopbaan als kunstenaar. Onder invloed van de 'ready-mades' van Marcel Duchamp introduceerde Warhol alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken. Hiervoor gebruikte hij bijvoorbeeld de bekende soepblikken van Campbell, het merkbeeld van Coca-Cola of het Amerikaanse dollarbiljet. Warhol gebruikte veel ideeën van de mensen die hem omringden. Hij had geen enkele behoefte om zijn eigen zielenroerselen op het doek te zetten en vond het geen probleem om anderen te vragen wat hij moest schilderen. Zijn vriend Henri Goldzahler bracht hem op het idee voor zijn 'Death and Disaster'-serie. Ivan Karp adviseerde hem om zelfportretten te schilderen, zodat hij zelf een icoon van zijn tijd zou worden. Muriel Latow bedacht de door Warhol geschilderde dollarbiljetten.

Popart

Met behulp van de zeefdruktechniek ontstonden grote series werken waarbij de onderwerpkeuze bestond uit sterren, zoals Marilyn Monroe en Elvis Presleyof controversiële thema's (ongelukken, electrische stoel). Andy Warhol gebruikte veelal bestaande foto's, die hij al manipulerend dikwijls talloze keren op het doek vermenigvuldigde. Zijn tentoonstelling in New York in 1962 sloeg in als een bom. Warhol kon zich nu iets meer veroorloven en richtte aan de East 47th Street, vlak bij het fameuze Chrysler Building, zijn nieuwe studio The Factory in.


Terug naar het overzicht