Nu in HeArtGallery, SmARTerials. Kunstenaars, materialen en technieken.

SmARTerials 25 aug. t/m 6 okt.

Het project SMARTERIAL

HeArtGallery wil naast het podium voor beeldende kunst ook andere vormen van de beeldende- en toegepaste kunst een platform bieden. Daartoe behoren ook crossovers in de verschillende creatieve disciplines. Crossovers die professionele kunstenaars, vormgevers en experts nader tot elkaar brengen om kennis te delen en het publiek daarvan deelgenoot maken. Bij het project ‘SMARTERIAL’ staan techniek en de toepassing van nieuwe materialen centraal. Traditioneel in de beeldende kunst worden materialen als bijvoorbeeld marmer, steen, staal, hout en keramiek al eeuwenlang toegepast. Industriële vormgevers bijvoorbeeld zijn daar veel minder traditioneel in en permanent op zoek naar nieuwe materialen met soms nieuwe eigenschappen en technieken. SMARTERIAL wil deze twee werelden bij elkaar brengen om kennis te delen en tot nieuwe inzichten en toepassingen te komen. Het project bestaat uit een aantal onderdelen waaronder onderzoek, experiment, toepassing, educatie en presentatie.

 

Een vijftal kunstenaars mochten op uitnodiging van HeArtGallery gebruik maken van het Fablab van Saxion om met nieuwe technieken en materialen aan de slag te gaan. Dat zijn; Linda Biemans, Willemien Nijman, Marcel Leblanc, Nina Slaager en Dimitri de Wit. Zij tonen naast hun werk ook de experimenten van hun zoektocht naar nieuwe materialen en technieken. Het Fablab van Saxion toont in deze tentoonstelling haar eigen experimenten. De Hengelose modeontwerpster/kunstenaar Hellen van Rees staat bekend om haar experimenteren met nieuwe technieken en materialen. Zij exposeert samen met studenten van het Lectoraat  Smart Functional Materials van Saxion werken van haarzelf en de studenten. Allen exposeren vanaf 25 augustus in Heartgallery en tonen hun zoektocht, bevindingen en resultaten. Daarnaast heeft HeArtGallery voor deze ten toonstelling uitgenodigd modeontwerpster Danya Weevers en de kunstenaars Ronald von Piekartz, Edwin Dertien en Jurgen Kuipers.

Zilveren Camera 2019, 1 dec. t/m 30 dec.

Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat in HeArtGallery meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Niet alleen de beste persfoto’s van het afgelopen jaar maar ook de winnaars voor de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar. 

De prijswinnaars op een rijtje:

Winnaar Documentair internationaal – serie / Cynthia Boll.
Winnaar Documentair nationaal – serie / Marvel Harris.
Winnaar Kunst, Cultuur en Entertainment – enkel / Jan de Groen.
Winnaar Kunst, Cultuur en Entertainment – serie / Hans de Kort.
Winnaar Nieuws internationaal – enkel/ Gerlinde Schrijver.
Winnaar Nieuws internationaal – serie / Bram Janssen.
Winnaar Nieuws nationaal – enkel / Remko de Waal.
Winnaar Nieuws nationaal – serie / Marcel van den Bergh.
Winnaar Nieuws regionaal – enkel / Rob Engelaar.
Winnaar Nieuws regionaal – serie / Dingena Mol.
Winnaar Personen in in het nieuws – serie / Merlijn Doomernik.
Winnaar Personen in in het nieuws – enkel / Carla van de Puttelaar.
Winnaar Politiek – enkel / Freek van den Bergh.
Winnaar Politiek – enkel / Freek van den Bergh.
Winnaar Sport – serie / Pim Ras.

Lezing SmARTerials Hellen van Rees

HeArtGallery 19 december - 20h00

HeARTGallery wil naast een podium voor beeldende kunst, ook andere vormen van beeldende- en toegepaste kunst een platform bieden. daartoe behoren ook crossovers uit verschillende creatieve disciplines. Deze crossovers brengen professionele kunstenaars, vormgevers en experts nader tot elkaar om kennis te delen en interactie met het publiek aan te gaan. Een van de gekozen deelnemers is mode-ontwerpster Hellen van Rees. 

Lees meer

Hellen van Rees 'by a thread'

17 december 2017 tm 28 januari 2018

Hellen van Rees is een jonge, Nederlandse modeontwerpster. Na haar studies in Arnhem en Londen begon ze in 2012 haar eigen label. Haar werk kenmerkt zich door het innovatieve materiaal dat gebruikt wordt, veelal door Van Rees zelf ontworpen en ontwikkeld. Ze presenteerde haar werk op de fashion weeks in o.a. Milaan, Londen, Parijs en recent in China en ontwierp outfits voor beroemdheden als Lady Gaga. Daarnaast is zij geselecteerd voor diverse awards zoals de beroemde LVMH Prize en de Humanity in Fashion Award. In HeArtGallery toont van Rees zowel haar gehele collectie als haar stoffen.

Artoverijssel Proof!

19 november 2017 tm 12 december 2017

Stichting HeArtGallery en Stichting Artoverijssel nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie Artoverijssel Proof! Sinds 2011 presenteerde Artoverijssel.nl om de 2 jaar een nieuwe selectie Overijsselse kunstenaars en vormgevers op haar website. Iedere lichting nomineerde zelf weer kunstenaars voor de volgende selectie. Zo ontstond een rode draad van namen die in de expositie Artoverijssel Proof! zichtbaar wordt gemaakt door middel van 25 combi-presentaties en 17 individuele presentaties.
Zie ook www.artoverijssel.nl

Lees meer

“Ze zouden eigenlijk een extra kassa open moeten doen”

Guus Schildkamp - 10 oktober 2017 tm 21 januari 2018

Orde en systeem zijn belangrijke uitgangspunten in het werk van Guus Schildkamp. Niet enkel de orde van objecten maar vooral de orde in gedachten.

Vanuit letterlijke observaties wordt een gebeurtenis verwerkt tot tekeningen en collages. Voornamelijk mensfiguren, getekend met potlood en stift, voorzien van een onderschrift.

De tekst bij de tekening is formeel en moet herkenbaar zijn. Desondanks ontstaat er in veel gevallen een soort absurditeit en onduidelijkheid over wat de relatie tussen de tekening en de tekst is.

Helena Hoogenraad (1992, Maastricht)

7 augustus tm 11 september 2016

Mijn werk is in de oorsprong geïnspireerd op eigen familie geschiedenis en persoonlijke foto’s. Ik vertaal mijn familiefoto’s naar schilderijen, tekeningen en grafiek werk. Er is altijd een wisselend gevecht tussen me aan de ene kant aan de beeldelementen van de foto te willen houden en aan de andere kant het verlangen om vrij te schilderen. Door het deconstrueren van de foto wordt het een autonoom beeld, dat het persoonlijke ontstijgt. Met contrasterende kleuren schep ik in de verf een nieuwe wereld waarin mensen bestaan als een herinnering, gekristalliseerd in het beeld.
Meer info: www.helenahoogenraad.nl